Volt egyszer egy Ritz a Duna-parton

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: wikimedia commons
Kép: wikimedia commons

A Dunakorzó egy szelete, a szállodasor legelegánsabb tagja volt (amikor az 1910-es években megépítették) a Ritz szálló.

A brit szállodalánc (még a neve is fogalom, mind a mai napig) Fellner Sándor és Sós Aladárépítészek tervei szerint 1910–13 között felépíttette XVI. Lajos francia király (1754–1793) stílusában ötemeletes luxusszállodáját. A grand hotel semmiben sem maradt el a cég párizsi nagyszállójától, a kor minden luxusával el volt látva. 120 lakosztálya vendégeit olvasószoba, fogadás- és bankett-terem, téli- és tetőkert, kávéház, étterem, bár, grillszoba, központi fűtés, valamint három személy- és négy teherlift szolgálta. Vásárhelyi Károly igazgató szakszerű irányítása ellenére 1916-ban a luxushotel csődbe ment az első világháború miatt fellépő recesszióban.

A Dreher-konszern kezébe került szálloda Dunapalota néven működött tovább. Az épület 1945. január 15-én bombatalálattól lángra kapott és több napon át lobogva végül teljesen kiégett. Romjait 1947-ben eltakarították. 1981-től a Fórum Hotel (ma InterContinental Budapest szálloda) áll a helyén - írja róla a Wikipédia.

A Fortepan képén még az a ház áll, aminek a helyére építették a szállodát, a szobor azonban a mai  napig ott áll.

És egy kis "ritzezés", ha valaki emlékszik még rá:

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek