A zöld házikók (nagyon kényelmetlen) hiánya

Oszd meg másokkal!

Desktop
Ez a zöld házikó a Rózsák terén állja a sarat, több, mint száz éve, forrás: wikimedia commons
Ez a zöld házikó a Rózsák terén állja a sarat, több, mint száz éve, forrás: wikimedia commons

Szinte az összes belvárosi teret most újítják föl, nézegetjük a terveket, siratjuk a fákat, de láttatok valamelyik rajzon zöld házikót? Vagy nem is muszáj, hogy zöld legyen, nem is muszáj, hogy a felszínen legyen, a lényeg: hova menjünk, ha nagyon kell?

Pedig az első nyilvános illemhelyet a fővárosban pont a mai Deák Ferenc téren állították fel 1870-ben. Oké, ez csak a férfiakat szolgálta, de akkoriban a hölgyek nagyon igyekeztek haza ilyen esetekben, eszükbe sem jutott volna akár kávéházba bekéretőzni ilyesmi miatt.

Aztán 1895-ben a Beetz vállalkozó cég ajánlatának elfogadásával kezdték el építeni – még ma is egy-két helyen megtalálható – zöld házakat. Mekkora ötlet lenne újragyártani őket! (Bécsben idegenvezetők mutogatják - de azért használni is lehet - a szecessziós, mahagóniburkolatú illemhelyet a Grabenen.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek