Sosemlátott régi képek: épül a Madách téri boltív

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: FSzEK
Fotó: FSzEK

Amíg az Andrássy út meg nem épült, csak a szűk és sáros Király utcán lehetett kijutni a belvárosból. Pedig már addigra is jócskán benépesültek a "külső" kerületek. És így a századfordulóra (az előzőre) már az sem volt elég, hogy a Király mellé megnyílt még két utca egészen a Károly körútig: a Wesselényi meg a Dohány. 

Azóta tervezgették, hogy egyszer majd kell még egy sugárút, nagyobb, szélesebb, modernebb, autómobiloknak is alkalmas. 1910-ben készítették az első ilyen terveket, a Városházától egyenesen vezetett volna egy huszonöt méteres széles út egészen a Damjanich utcáig. 

A tervek tervek maradtak, legfőképpen a Nagy Háború miatt, és csak a harmincas évek elején vették elő újra őket. A Főváros és a Közmunkatanács tervezett, osztott. szorzott, telkeket csereberélt, és pályázatot írt ki a sugárút kezdetén lévő épületegyüttesre. (Annyira komolyan felkészültek, hogy ez a fajta rendezési terv még a kilencvenes években is érvényben volt, míg végül a sugárút álmát is lezárta a Madách út torkolatába épült irodaház. Addig ott apró, bontásra ítélt házikók, földszintes műhelyek álltak. Emlékszik még valaki a taxis benzinkútra és szervizre?)

Végül nem a pályázatot megnyert épületek valósultak meg, de azoknak a terveknek a felhasználásával készítettetett újat a Közmunkatanács, ez az a csupa piros tégla épület az árkáddal és nyitó ívvel, amit ma is ismerünk. Amikor elkészült, nem csak lakások és üzletek voltak benne, hanem magának a Közmunkatanácsnak az irodái és termei is. Ezt a funkciót meg is őrizte a háború után is, a Lakóterv költözött oda. Mint ahogyan a patika fölött eredetileg a Székesfővárosi Alkalmazottak Segélyalapjának rendelői és irodái voltak, az az épületrész is nagyon sokáig rendelőintézetként (néha VII., néha V. kerületi) működött tovább. Ma szálloda van a helyén.

Voltak beruházók akik "bedőltek" a sugárút-tervnek (ami végülis csak a msáodik világháború miatt nem valósult meg egészében), így a tervezett nyomvonalon találni még pár klassz, többé-kevésbé Bauhaus stílusú bérházat: elsősorban a Madách út épületeit, a Postapalotát az Akácfa utca sarkán, de ezért áll olyan furán, kicsit féloldalasan és a régi házak között csodálkozva a Dob utca 46 a és b cím alatt található két ház is. 

(A Budapest régi képeken csoport mindig különlegességeket talál a városról, köszönjük az ötletet.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?