Ma 152 éve adták át a Magyar Tudományos Akadémia épületét

Oszd meg másokkal!

Forrás: BME-OMIKK
Forrás: BME-OMIKK

1860-ban országos gyűjtés indult a székház felépítésére. A tervpályázatot 1861-ben írták ki. A győztes, neoreneszánsz stílusú tervet Friedrich August Stüler nyújtotta be. A kivitelezés 1862 tavaszán kezdődött, Ybl Miklós és Szkalnitzky Antal vezetésével. Az épólet  felavatásra 1865. december 11-én került sor.

A homlokzati szobrokat Emil Wolff, az alapítást ábrázoló bronz domborművet Holló Barnabás készítette. A díszterem freskói Lotz Károly alkotásai. Ligeti Antal tájképei ékesítik a kis üléstermet.

Az 1830 óta működő Magyar Tudós Társaság nevét tíz évvel később változtatták Magyar Tudományos Akadémiára, 1844-ben megnyitotta kapuit az MTA könyvtára is. (A társaságnak ekkor még nem volt saját épülete, a korai időkben Pest egy bérházában rendezte be irodáit. Előbb a Kirakodó tér, a mai Széchenyi István tér hosszanti oldalán álló Deron- (később Nákó-) házban bérelt néhány helyiséget, majd a mai Petőfi Sándor utca 3. sz. alatti Trattner-Károlyi-házba költözött. Saját reprezentatív terme nem lévén, az Akadémia üléseit jobbára a pesti Vármegyeháza dísztermében tartotta.)

1860-ban országos gyűjtés indult az Akadémia székházának felépítésére. És hogy milyen legyen az épület? Noha pályázatot is írtak ki rá, eredményt is hirdettek, de mindegyik terv kivitelezése többe került volna annál, amit szánni tudtak rá, és mert  abban sem tudtak megegyezni, milyen stílusú épületet is látnának szívesen a Kirakodó téri telken, egyik sem valósult meg. Így két kívülálló szaktekintélyt kértek fel, Leo von Klenze bajor királyi építészt és Friedrich August Stülert, Poroszország rangidős mesterét, a berlini Építészeti Akadémia tanárát. Klenze klasszicista épületet tervezett, Stüler a velencei neoreneszánsz stílust választotta. Stüler nyert, ezért  "lóg ki" kicsit a sorból az Akadémia épülete, kicsit más, mint a jellegzetes klasszicista paloták Pesten.

A székház az Akadémia telkének csak elülső, nagyobb részét foglalta el. Hátsó része az építés indulásakor szabad maradt; ide bérházat szántak, amely bevétele miatt volt fontos az intézmény számára. Ezt az épületet végül Ybl Miklós tervezte meg.(1988 óta itt működik az Akadémia könyvtára.)

A Művészeti Gyűjtemény havonta egyszer, hétvégén kinyit, ilyenkor az épület egy része is bejárható. (Erről hírt szoktunk adni, szóval nem maradsz le róla.)

Az építkezés történetének részletei az Akadémia oldaláról valók.

Címkék: 
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek