Gerlóczy utca régen és ma

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: FB, Vitézy Dávid
Fotó: FB, Vitézy Dávid

Még nincs kész a Kammermayer tér és környékének megújítása, de a Gerlóczy utcában az egyik oldalon már autók parkolnak (szabályosan, így lett kialakítva a burkolat.) Persze, az orvosi rendelőhöz jó, ha van parkolóhely, de milyen klassz lenne, ha Gerlóczyban egyszer újra nyitnának az üzletek...

Azt hiszem, élő szemtanúja nem nagyon lehet annak, hogy a "Tanács" oldalában a tűzoltóságon kívül is van valami élet, amióta világ a világ, vaslapokkal, sűrű ráccsal ellátott ablakok-ajtók mögött búslakodtak először az ott dolgozók, aztán később már senki sem használta a lepukkant helyiségeket.

Pedig régen volt ott élet: az eredetileg Invalidusok házának emelt épületben mindig is voltak üzletek. (Az invalidus-ház azt jelentette, hogy a törökkel való hosszas háborúzások során szolgált, beteg, öreg, rokkant katonákat és a hozzátartozóikat oda költöztették, és az állam látta el őket. Volt benne kórház, templom, de mészárszék, vegyeskereskedés, iskola, vendéglő is. A bent lakók meg "zsebpénzt" kaptak, amit ott költhettek el. 

II. József számolta föl ezt az ellátást, és az épületből laktanya lett, gránátosoknak. Az aljában pedig Tiller Mór egyenruha-szabóságot nyitott, mellé költözött Goldstein Samu, a bútrokereskedő, Takáts, a kávés, Breitner a vendéglős, Schlesinger & Wohlaner a könyvnyomdájukkal, de volt antikvárius, szénkereskedő sőt tánctanár is az utcában. 

1894-ben költözött a Városháza az épületbe, de a Gerlóczy utcában tovább éltek az üzletek.  Egyik sem flancos, csupa olyan, akik a környéken lakókat, vagy a hirtelen beindult nagyvárosi építkezéseket szolgálták, és jól jött nekik, hogy a régi Invalidus-tömbben rengeteg hatalmas, és zegzugos raktárt is lehetett bérelni, költözött oda később gőzmosoda, festékgyáros és -kereskedő, bútoros, víz- és légszeszvezetékes, bádogos, de déligyümölcs-nagykereskedő és kávéházas is.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek