Fakivágás: a "gondot okozó" nyárfákkal kezdenek

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: MTI)
(fotó: MTI)

Kanadai (vattázó) nyárfák Budapest-szerte találhatóak, a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő területek közül jellemzően a fő- és tömegközlekedési utak mentén vannak tömegesen; 2025-ig történő kivágásukról szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A kiemelt fasorok tekintetében a Főkert rendelkezik fakataszterrel, és e szerint a 28 ezer 264 fasori fából 393 nyárfa van, amelyből 4 kanadai nyárfa. A társaság által kezelt kiemelt parkokban 37 ezer 329 parki fa, míg a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közutak mentén mintegy 110 ezer fa található. Külön felmérést igényel, hogy ebből mennyi a problémát okozó kanadai nyárfa.

A rendelet csak a fővárosi önkormányzat területeit érinti, ez Budapest zöldterületeinek körülbelül egynegyede. A kerületeket nem terhelik kötelezettségek a facsereprogrammal kapcsolatban, nekik saját jogszabályt kell alkotni, ha követni akarják a fővárosi szabályozást.

A sűrűn lakott területek, illetve a sűrűn fásított területek kanadainyár-állományát is lecserélik 2025-ig, ha ez fővárosi terület.

Első lépésként valószínűleg azok a fák kerülnek sorra, amelyek a legtöbb gondot okozzák a lakosságnak, azaz amelyekről a legtöbb bejelentés érkezik, esetleg az egészségi állapotuk is már leromlott. Korábbi szakmai tapasztalataink alapján a cseréhez minden esetben várostűrő fajokat fogunk választanak, ezeket ültetik ki.

Egy idős fa cseréje, annak minden járulékos költségével együtt 100 ezer forinttól akár egyes, nehezen megközelíthető esetekben 500 ezer forintig is terjedhet.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek