Vasárnap: Szent Jobb körmenet a Bazilikánál, minden amit tudni szerettél volna

Oszd meg másokkal!

Desktop

Szent István király ünnepén, vasárnap 17 órakor a budapesti Bazilika előtti téren szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros, szentbeszédet mond Veres András győri megyéspüspök, a Püspöki Konferencia elnöke.

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul, amelyben  a Szent Jobb ereklyét a honvéd koronaőrség hordozza. A körmenetben a plébániák híveivel, a zarándokokkal, a szerzetesekkel és az egyházilag elismert lovagrendekkel együtt vonulnak a püspöki konferencia tagjai, a közjogi méltóságok, a diplomáciai testület tagjai, a politikai és a közélet jeles képviselői.

A körmenet a Szent István tér – Zrínyi utca – Október 6. utca – József Attila utca – Széchenyi tér – Zrínyi utca – Szent István tér útvonalon halad.

Délelőtt még a Szent Jobb 9.00 órától 13.00 óráig látogatható a Bazilikában.

A Szent Jobb, mint országalapító első királyunk csodálatos módon épségben maradt jobb kezének ereklyéje már az István király halálát követő években köztiszteletnek örvendett, azóta pedig a magyar nemzet egyik legjelentősebb és legjellegzetesebb szimbólumává vált. 

István király halála után trónviszályos idők következtek az újonnan alapított állam életében. A zűrzavaros évek alatt a fehérvári káptalan, féltve a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet a megszentségtelenítéstől, kiemelte a bazilika közepén álló márványszarkofágból és a bazilika alatt lévő sírkamrában rejtette el. Ekkor történt, hogy az épségben megmaradt jobb kezet – annak csodálatos erőt tulajdonítva – leválasztották a király holttestéről, és a bazilika kincstárába vitték.

Az utána következő évszázadokban az ereklye kalandos utakon, de megőrződött, 1590-ben a raguzai dominikánus szerzetesek ezüst ereklyetartóba foglalták, majd 1618-ban leltárba vették és Szent István koponyaereklyéjével együtt őrizték.

Mikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett a visszaszerzése érdekében. Hosszas diplomáciai tárgyalások után a raguzaiak kiadták a nemzeti ereklyét, amit 1771. április 16-án már Bécsben csodálhattak meg a hívek. 1771. őszén a Szent Jobbot nagy pompával Budára szállították, majd az uralkodó Mária Terézia az ereklyét az Angolkisasszonyok rendjének gondjaira bízta. A királynő ekkor rendelte el Szent István napjának, augusztus 20-án történő megünneplését.

A nemzeti ünnep hivatalos programoldalán a további részletek is megtekinthetők.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?