Meglepő Közelség - a Rugógyár Galéria nyitókiállítása

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Meglepő közelségbe kerülnek a kiállításon olyan alkotók, akikről eddig nem is gondoltuk volna, hogy hasonló témák, művészeti problémák foglalkoztatják őket. Szabó Eszter főként arcképeket megörökítő latexfestményei és az azokból készült animációs videók Trapp Dominika konceptuális portréfestményeihez hasonlóan empatikusan közelítik meg a hétköznapi élethelyzeteket. A kortárs női portrék önreflexióját egészíti ki egy tágabb művészettörténeti perspektívából a nagyszerű XX. századi festőnő, Vajda Júlia modernista stílusa. Ehhez kapcsolódik a virtuóz festő és – Szabó Eszterhez hasonlóan - animációs filmkészítő Kovásznai György női sorsokat bemutató festménysorozata és filmjei a 70-es évekből. 
A kiállításon szereplő művészek: Szabó Eszter, Trapp Dominika, Kovásznai György (1934-1983), Vajda Júlia (1913-1982).
A kiállítás 2018 február 22-én a Parasztok Atmoszférában zenekar performanszával nyílik meg.

A galéria alapkoncepciójának megfelelően az első kiállításon két progresszív kortárs alkotó mellett két olyan XX. századi magyar művészt mutatunk be, akiknek a művei inspirációs forrásként vagy a kortárs önreflexió kiindulópontjaiként működnek. A csoportos kiállításban szereplő kortárs alkotók a kiállításra készített új műveikkel egymással is párbeszédben állnak, miközben a két huszadik századi alkotóra is közvetlenül reflektálnak. Szabó Eszter és Trapp Dominika konceptuális festészetének alapproblémája meglepő közelségbe kerül a női (ön)reprezentáció, a portré mint belső tájkép mentén. Az absztrakt, lírai tájkép nem csak a portré párhuzamaként értendő, hanem arra a viszonyra is utal, ami ember és természet között fennáll. Ez a viszony Vajda Júlia idejében még a Kállai Ernő féle bioromantika elméletével szépen megfért, de manapság ember és természet viszonya új ökopszichológiai jellemzésre szorul, Trapp Dominika és Szabó Eszter képei ebben az értelemben is kortárs viszonylatok megértésére érzékenyíti nézőit. 
A megnyitón Trapp Dominika által életre hívott konceptuális zenekar, a Parasztok Atmoszférában lép fel, amely kifejezetten erre a kiállításra komponált számokat ad elő. Ahogyan a két kortárs alkotó új festményekkel, filmekkel reflektál a két XX. századi alkotóra, úgy a Parasztok Atmoszférában zenei alkotás közben gondolja újra a Kovásznai György animációihoz, így főként az 1980-ban bemutatott Habfürdő című film Másik János által szerzett zenéjéhez kapcsolódóan a 70-es/80-as évek magyar underground zenei hagyatékát. Ez különösen érdekes a népzenei hagyományokra épülő zenekar számára, hiszen ezzel a táncházmozgalom kibontakozásának forrásvidékéről l táplálkozhatnak. 
A galéria nyitott, értékteremtő programjának legfőbb eredménye, hogy kiállításaira új képzőművészeti és új zenei művek születnek.

2018. február 22. csütörtök,
19.0021.45
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?