PIM Nyári Fesztivál: Concerto Budapest

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

2017. június 25. vasárnap, 20.00 / esőnap: június 27.

Vezényel: Keller András

Vendég: Harcsa Veronika

Program:

Sztravinszkij: A katona története – szvit
Berio: The Beatles Songs
Berio: Folk Songs

Jegyár: 3000 Ft

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe. Az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. A Concerto Budapest visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé. Művészeti vezetője 2007 óta a Liszt- és Bartók-Pásztory díjjal kitüntetett Keller András, hegedűművész, pedagógus, a világhírű Keller Quartet alapítója.

Keller András

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor növendékeként folytatta tanulmányait. 1983-ban lett az Országos Filharmónia szólistája, illetve az Állami Hangversenyzenekar és a Budapest Fesztiválzenekar koncertmestere. 1987-ben megalapította a Keller Quartettet, amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit, a Reggio Emiliai Borcianit. Szóló- és kamarazene felvételeivel elnyerte a legrangosabb díjakat, például 1996 és 2006 között hat alkalommal a Deutsche Schallplattenpreis-t, valamint a MIDEM Classical Award-ot, Victoire Prix-t, Record Academy Award-ot, Grand prix du Disque-t, Caecilia Prix-t. Nemzetközi elismerései mellett 1995-ben Liszt-díjjal, 2012-ben Érdemes Művész és Bartók-Pásztory díjakkal tüntették ki. Világszerte tart mesterkurzusokat és szinte az összes vezető hangversenyteremben megfordult koncertkörútjai során. 2007 óta a Concerto Budapest vezető karmestere és zeneigazgatója. 2016 óta a prominens londoni Guildhall School of Music and Drama hegedűprofesszora.

Sztravinszkij: A katona története

A katona története (Histoire du soldat) kamaraopera az első világháború alatt született „forradalmi művészeti újítások” egyik darabja, mely ugyanakkor modernitását tekintve meglepő alkotás. Az opera – mely abból az elgondolásból született, hogy érthető legyen mindenki számára – a zene, a színház és a tánc kísérleti összekapcsolásának eredménye és az alig több mint egyórás időtartama alatt a XX. század zenei és színházi újításaira összpontosít. Az Igor Sztravinszkij és Charles-Ferdinand Ramuz ötlete alapján 1918-ban, a háború alatt írott művet ugyanabban az évben láthatta a közönség Lausanne-ban. Az opera egy dezertőr katona viszontagságos történetét meséli el, aki a démoni hatalomért cserében eladja a lelkét az ördögnek. A koncerten a mű zenekari szvit változata hangzik el.

Berio: The Beatles Song

Berio nem idegenkedett a kortárs zene semmilyen formájától, így a popzenétől sem. Az ötvenes években a lemezeladások jelentős része klasszikus zene és jazz volt. Ez a hatvanas évekre lecsökkent az összes eladott lemez tíz százalékára, többek közt éppen a Beatlesnek köszönhetően. Az ebből is fakadó idegenkedés és elutasítás a komolyzenészek részéről tulajdonképpen érthető. Berio volt az, aki elsőként vette észre az egyszerű Beatles dallamokban rejlő lehetőséget, és kezdett dolgozni velük, akár egy jazz zenész a standardokkal. A dalokat Harcsa Veronika tolmácsolja.

Berio: Folk Songs

Népzenei alapanyaggal dolgozni mindig az örök felfedezés izgalma – vallotta szüntelen ámulattal az olasz zeneszerző. Valamelyest meglepő módon, hiszen amúgy tán semmi nem jellemezte jobban alkotói közelítését, mint éppen a hagyományok hátrahagyása, s merész felülbírálása. Nem csupán a folk muzsika tisztasága, de Cathy Berberian amerikai mezzoszoprán éneke is különösen inspirálóan hatott rá, így született e dalciklus. Az amerikai, örmény, francia, olasz, szardíniai és azerbajdzsáni melódiák némelyike valójában műdal, de ez nem von el egzotikus hangulatukból. A hatásos előadáshoz szükséges egyedi hangképzési követelmények pedig különleges technikai kihívásokat támasztanak előadójukkal szemben. A dalok Harcsa Veronika előadásában szólalnak meg.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek