Energiahatékony megoldások a FŐTÁV-tól egy tudatosabb, okosabb jövőért (X)

Oszd meg másokkal!

A távhő folyamatosan fejlődő hőellátási módként az egyik legsokoldalúbb technológia, amely képes megteremteni egy zöldebb, szmogmentes fővárost. Így az „Energiahatékonysági fejlesztések és új fogyasztók hálózatra kapcsolása, új vezetékszakaszok kialakítása a FŐTÁV Zrt. távhőrendszereiben” elnevezésű, KEHOP-5.3.1-17-2017-00002 számú uniós pályázat keretein belül a vállalat hőközpontok korszerűsítését, új távhővezeték szakaszok kialakítását, és ezzel együtt új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolását, valamint távhővezeték szakaszok energetikai korszerűsítését valósítja meg.

A távfűtés fejlett technológiája képes megfelelni a jövő városai által támasztott elvárásoknak, amelyek kapcsán számos egyéb technológia kompromisszumokra kényszerül. Az okos városokat nemcsak egyre magasabb szintű technika alkalmazása jellemzi, hanem az is, hogy minden korábbinál erősebb törekvésük az élhető környezet, tiszta levegő és a lakosok életminőségének javítása. Nem véletlen, hogy az Európai Unió éghajlatvédelmi stratégiája is a megújuló energia alkalmazását, illetve az energiafelhasználás hatékonyságának növelését szorgalmazza. A távhő ehhez nem kis mértékben képes hozzájárulni. A távfűtés ezért a világ számos országában nem egyszerűen elterjedt energiaellátási forma, hanem a lokális és nemzetközi energiagazdálkodás tudatos eszköze.

Igazodva tehát az előírt uniós szabályozásokhoz és nemzetközi trendekhez a FŐTÁV Zrt. KEHOP-5.3.1-17-2017-00002 számú projektje során hőközpontok korszerűsítését, új vezetékszakaszok kialakítását, meglévő szakaszok energetikai korszerűsítését, valamint új fogyasztók távhővezeték-hálózatba kapcsolását valósítja meg. A projekt kivitelezése során a vállalat Budapest tizenhárom kerületében (I., III., IV., IX., X., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX., XX., XXI.) összesen 180 hőközpontot újít fel.

A beruházás fontos része a meglévő távhővezetékek korszerűsítése is. A primer vezetékhálózat elemei, a távhővezetékek jelentős része elavult, fajlagos hőveszteségük részben a környezeti hatások miatt, részben a korunk elvárásainak nem megfelelő anyagok miatt magasnak mondható. A hőveszteségek csökkentése és a vezetékekhez tartozó szerelvények megújítása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

A távhőrendszerbe integrálandó fogyasztók túlnyomó részben hagyományos, földgáztüzelésű kazánokkal rendelkeznek, melyek a technológia fejlődése miatt elavultak, és az új tüzelőberendezésekhez képest rossz hatásfokkal üzemelnek. Az új fogyasztók egy kisebb csoportját új építésű ingatlanok teszik ki, melyekben a fűtést távhőszolgáltatás segítségével fogják megkezdeni.

A budapesti távhőpiac bővítésével a leendő, több mint egytucatnyi új fogyasztó között szerepel például az új Puskás Ferenc Stadion, a Magyar Telekom székház, valamint várhatóan távhőhálózatra csatlakozhatnak egyéb nagyfogyasztók, mint színházak, mozik, kórházak, felsőoktatási intézmények, hivatalok, irodaházak, lakóparkok, társasházak is.

A budapesti hőgyűrű lényege a szigetszerűen működő távhőrendszer egységesítése, a meglévő távhővezeték-hálózat összekötése. A hőgyűrű létrehozásának egyik legfontosabb eleme a vállalat „Kéménymentes belváros” programjának végrehajtása, mellyel jelentősen csökkenthető a légszennyezettség mértéke. Ennek a programnak egyik kiemelt beruházása az Erzsébet hídnál valósul meg, ahol jelenleg is folynak munkálatok. A FŐTÁV Zrt. a távfűtést Budáról Pest belvárosába az Erzsébet híd szerkezete alatt viszi át, majd elsőként a Főpolgármesteri Hivatal épületét kapcsolhatják rá a távhőhálózatra.

A fejlesztések eredményeként

  • 24 372 GJ-lal kevesebb hőigény jelentkezik, ami így évi 20 821 GJ tüzelőhő-megtakarítást eredményez a távhőtermelő egységekben, továbbá 16 822 kWh villamos energia megtakarítását teszi lehetővé;
  • új vezetékszakaszok kialakításával, új fogyasztók hálózatra kapcsolásával éves szinten megközelítőleg 91 942 GJ fosszilis tüzelőanyagból származó tüzelőhő elmaradásával lehet számolni;
  • míg a meglévő távhővezetékek korszerűsítésével éves szinten: 3586 GJ-lal kisebb hőveszteséggel lehet kalkulálni, továbbá évi 3064 GJ tüzelőhő-megtakarítást eredményez a távhőtermelő egységekben.

A projektről bővebb információt a www.fotav.hu oldalon olvashatnak.

Címkék: 
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek