Mindenszentek és halottak napja: hogy is van ez?

Oszd meg másokkal!

Desktop
Foto: pixabay
Foto: pixabay

November elseje munkaszüneti nap. Előtte, amikor teheti, vagy aznap mindenki temetőbe megy, mert így szokás. De miért is szokás így?

November 1. a mindenszentek ünnepe (szó szerint,  Festum Omnium Sanctorum), az üdvözült lelkek emléknapja. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Estéjét a halottak estéjének is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

November 2. a halottak napja, ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő (elsősorban katolikus) hívekért, a mindenszentek november elsejei főünnepét követő ünnepnap. Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este, október 31. a halloween ünnep (angolul all hallows' evening = „minden szent estéje”). Ott az eredete a kelták hitvilágához kapcsolódik, szerintük ezen az éjszakán a világ rendje felborul, megnyílnak az evilág és a túlvilág közötti határok. Megnyílnak a tündérdombok, és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk.

A nép körében ez az ünnep jelentette a kemény mezőgazdasági munkák után való pihenés első napját is, az örvendezést. Így házról házra jártak csoportosan kántálva, hogy elűzzék a háztól a rontó szellemeket, némi kis megvendégelés, fizetség fejében, amely fizetséget aztán többnyire az ünneplésre használták fel.

A kelták viszont belakták valamikor egész Európát, így Magyarország területét is, meg hát a földművelő-állattenyésztő népek életét bizony meghatározta az évszakváltás, a hosszú, sötét, félelmetes éjszakák érkezése, így nem kell azon csodálkozni, hogy akár pogány, akár keresztény volt valaki, szívesen űzte (és űzi ma is) gyertyafénnyel a sötétséget.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek