Negyedmillió műtárgyat költöztet új helyre a Néprajzi Múzeum

Desktop
Fotó: MTI, Illyés Tibor
Fotó: MTI, Illyés Tibor

A Néprajzi Múzeum régi épületében lassan már két éve csomagolnak, hogy még az idén mindent átszállíthassanak az új raktárbázisba, ami a Liget Budapest projekt keretében készült el. 

De nem csak csomagolnak, az új állandó kiállítások koncepciójának kidolgozásával, az épülettervezési és kivitelezési feladatokban való részvétellel, valamint a gyűjteménygondozással is foglalkoznak a muzeológusok. Több mint százan dolgoznak azon, hogy a költözés biztonsággal mehessen végbe. Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, fotózni, QR-kóddal ellátni: mintegy 250 ezer tárgy kel útra az afrikai törzsi maszkoktól a több száz darabból álló ikonosztázon keresztül a papírbetlehemekig. Emellett az archívumi adattárban őrzött milliónyi dokumentum, kép, fotó és negatív is költözik ebben az időszakban. Az eredmény azonban látványos: az országos múzeumok közül most talán a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiről áll rendelkezésre a legpontosabb kép.

Még az idén megkezdik a költözést az átadott bázisra, hiszen 2020 nyarán el kell hagyniuk a Kossuth téri épületet.

Amíg az új múzeumépület el nem készül, a Szabolcs utcában terveznek a látogatók számára bemutatókat, raktárkiállításokat.

A Néprajzi Múzeum Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként - több költözés után - 1973-tól működött a korábbi Igazságügyi Palota épületében a Kossuth téren. Az impozáns palota azonban múzeumi célokra alkalmatlan volt, a műtárgyak bemutatására és raktározására csak szűkös helyiségek álltak rendelkezésére, így a költözés egyre égetőbbé vált.

Májusban készült el az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Szabolcs utcában, az új raktárakban a műtárgyak igényeire szabták a tároló rendszereket és a modern légkezelési megoldásoknak köszönhetően a helyiségekben végre kezelhető a hőmérséklet és a páratartalom.

Az Ötvenhatosok terén készülő múzeumépületnek jelenleg még csak a mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően most az alaplemez és a szigetelés kialakítása készül, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum 2020 végére lesz szerkezetkész állapotban.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek