Nagy Ignác utcai unitárius templom (Budapesti Unitárius Egyházközség)

1055 Budapest, Nagy Ignác u. 2-4. | +36-1-311-3094 | http://www.unitariusbudapest.hu, http://www.unitarius.hu
Desktop

Egyházközségünk a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületéhez tartozik, annak legnagyobb lélekszámú gyülekezete.

A Budapesti Unitárius Egyházközség közel 140 éves múltra tekint vissza. Az egyházközség 1881. április 14-én alakult meg,  a kolozsvári székhelyű Magyar Unitárius Egyház gyülekezeteként. A kiegyezés utáni Budapest, mint  Magyarország fővárosa, az egész Kárpát-medencei magyarság politikai, gazdasági,  kulturális és közigazgatási központjává vált. Ennek köszönhetően egyre több  erdélyi unitárius család települt időlegesen vagy tartósan Budapestre. Az ő hitéleti tevékenységüket szolgálandó Ferencz József unitárius püspök Derzsi Károly lelkészt bízta meg az egyházközség létrehozásával. Kezdetben a Deák téri Evangélikus Gimnázium dísztermében tartotta istentiszteleteit a gyülekezet, majd az Alkotmány utca és a Koháry utca (ma Nagy Ignác utca) sarkán megépült az egyházközség temploma, amely a mai napig az egyházközség székhelyéül szolgál. A templomépítés céljára a Székesfőváros telket adományozott. Az épületben, mely Pecz Samu műegyetemi tanár tervei alapján épült meg, a templomon kívül közösségi helyiségek és lakások is létesültek.

Nyitvatartás:

További információk:

Parkolás:utcán fizetős
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek