Budapest-Németajkú Református Egyházközség

1054 Budapest, Hold u. 18-20. | +36-1-311-2369/Hivatal | http://drgbudapest.hu, http://www.reformatus.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Reformkorban, a 19. sz. második felében, amikor Magyarország számos területen utolérte a fejlett nyugat-európai államokat, ezekből az országokból számos tudós, elszegényedett vállalkozó, értelmiségi vándorolt be országunkba. Többek között ismert németajkú protestáns családok, mint pl. a Hagemacher, a Dreher és a Ganz család, akik Németországból, Svájcból, Hollandiából érkeztek, és ez idő tájt nagy befolyással rendelkeztek. Ezen családokból került ki az a kör, mely a Biberauer-Bodoky családdal együtt 1859-ben megalapította az első református gyülekezetet Pesten. 1878-ben a budapesti Hold utcába tervezték az akkoriban nagyon divatos neo-gót stílusú templomépületet. A 20. század viharai ellenére az épület máig fennmaradt.

A két világháború között virágzó többnyelvű gyülekezeti élet folyt, a németajkú egyház kórházat (Bethesda) és árvaházat (Bethánia) tartott fenn. Innen indult a vasárnapi iskolai mozgalom, itt alakult meg a Kék Kereszt Egyesület és egy munkásjóléti egylet is.

1945 után kezdődött a gyülekezet életében a legnehezebb időszak. Számos gyülekezeti tag hagyta el az országot családjával együtt gazdasági, vagy politikai okokból. Néhány tucat ember maradt csak, akik az Alkotmány utca 15-ben egy 60m2-es lakásban tarthattak istentiszteleteket. Ebből a szükséghelyzetből adódott az a másutt is előforduló, ma már nehezen érthető eset: a templom épület kényszerű elidegenítése: ide telepítették a Magyar Televízió varrodáját és jelmezraktárát.

Csak 1996 után lehetett először gondolni a renoválásra és az eredeti funkció visszaállítására. Az volt a helyreállítás alap gondolata, hogy az épület templomi jellege továbbra is a lehető leginkább látható legyen, mindamellett amennyire ez technikailag megvalósítható, és az anyagi lehetőségek is megengedik,- a korszerű templomtervezés alapelveit ne hagyja figyelmen kívül. Így azután a pince rész teljesen kiépült, gyülekezeti teremmel, konyhával, kiszolgáló helyiségekkel, mellékhelyiségekkel. A galéria két emelet nagyságban beépült: az orgona és a kórus részére fenntartott karzat mellett tárgyaló, gyermekfoglalkoztató és irodák találhatók. A modernizáció jegyében korszerű fűtéssel, valamint lifttel lett fölszerelve az épület.

2002. március 3-án, az újra szentelési ünnepség keretében kapta vissza a gyülekezet 57 esztendő után régi-új otthonát. Ekkor szentelték fel a nagyharangot, mely Vilmos császár 1903-ban adományozott, és a II. Világháborúban eltűnt harangját pótolja.

A lelkészi hivatal (parókia) címe: 1054 Bp., Alkotmány u. 15.

További információk:

Parkolás:utcán fizetős

Kapcsolat:

Kapcsolattartó:Balog Zoltán lelkipásztor (lelkészi tevékenységét jelenleg szünetelteti), Dani Eszter lelkipásztor: (30) 456 6984, Lakatos Gábor gondnok: (30) 933 0799
Telefon:+36-1-311-2369/Hivatal
Email:budapest-nemetajku@reformatus.hu
Honlap:http://drgbudapest.hu, http://www.reformatus.hu
Facebook:https://www.facebook.com/pages/reformatushu/213165542087259
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil

Az ittlakunk.hu oldalain megjelenő információk, adatok tájékoztató jellegűek. Az esetleges hibákért, hiányosságokért az oldal üzemeltetője nem vállal felelősséget.

Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek