Budapest szíve program: "megúsztuk" egy száznegyvenmilliós büntetéssel, a magyar hatóság meg nem nyomoz tovább

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: BKK
Kép: BKK

Az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF 2014 végén zárta le a nyomozást, és utána a magyar ügyészséghez fordult a Budapest Szíve Programnál talált szabálytalanságok miatt.

Emlékeztek, mi is volt a Budapest Szíve program? A BKK akkori tájékoztatója szerint ez:

A Budapest Szíve Program alapvető célja, hogy erősítse a történelmi belváros kulturális, kereskedelmi és igazgatási szerepét. Az elmúlt időszakban megfigyelhető szigetszerű városrehabilitációs kezdeményezések helyett egy olyan szemlélet alapján törekszünk Budapest központjának megújítására, amely a belvárost egy fejlesztendő egységként kezeli.

A program céljai

  • Csökkenteni az átmenő gépkocsiforgalmat.
  • A gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtésével visszaadni a belvárost az itt élő, itt dolgozó embereknek és az idelátogató turistáknak.
  • A megújult belváros hangulata, a tisztább levegő, a sétálóutcák, a parkok és fasorok, a színvonalas közösségi terek, az új vendéglátóhelyek, illetve a pihenésre csábító teraszok élhetővé és vonzóvá tegyék Budapest szívét.

A Budapest Szíve Program Fővárosi Önkormányzat által megvalósuló projektjei (legalábbis ezek voltak tervbe véve)

  • Március 15. tér megújítása
  • Károly körút átépítése
  • Középen vezetett buszsáv kiépítése a Belváros új főutcájához kapcsolódóan
  • Széchenyi István tér megújulása

Fenntartási feladatok

Az Európai Unió előírásainak megfelelően az uniós finanszírozásból megvalósuló projektek átadása után 5 évig maradéktalanul el kell végezni a fenntartási feladatokat, és meg kell őrizni a létrehozott műszaki tartalmat. Ez nem csak az újszerű állapot, hanem az egységes arculat megőrzése végett is fontos.

A célok sem valósultak meg mind, és az EU szerint valami nem stimmelt a dologgal: irányított közbeszerzésre gyanakodott, mert csak egyetlen ajánlattevő volt a kivitelezésre.

 Mivel bűncselekmény elkövetése nem volt megállapítható és a büntethetőség is elévült, nem történt felelősségre vonás a Budapest Szíve  Programmal kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett visszásságok miatt a magyar hatóságok részéről. Legalábbis ez volt a nyomozás megszüntetésének indoka.

Hogy mi minden történt a rengeteg nemeskő burkolat környékén, az Átlátszó összefoglalta

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek