Tudományos munka az Országos Onkológiai Intézetben: megvan az Árpád-házi gén!

Oszd meg másokkal!

Desktop
III. Béla, Somogyi Győző: Magyar bajuszos királyok arcképcsarnoka
III. Béla, Somogyi Győző: Magyar bajuszos királyok arcképcsarnoka

Ezentúl a feltételezett királysírokban fekvőkről meg tudják majd a tudósok mondani, vajon Árpád-házi volt-e az illető.

Az Országos Onkológiai Intézetben nem csak gyógyító munka folyik, hanem mellette tudományos kutatás is. A most közzétett információ egy közel ötéves, nemzetközi szinten folyó munka eredménye. A közelmúltban jelent meg az Archaeological and Anthropological Sciences című tudományos folyóiratban a III. Béla király csontjainak és más, a székesfehérvári királyi bazilikából származó emberi maradványok DNS-vizsgálatáról szóló tudományos közlemény. A kutatás 2013-ban kezdődött, Erdő Péter bíboros hozzájárulása és a magyar kormány pénzügyi támogatása után. Az elsődleges cél az Árpád-ház tagjaira jellemző DNS-szakasz meghatározása volt.  

A szakértők a királyi pár (III. Béla, és felesége, Châtillon Anna) maradványain kívül még kilenc – a székesfehérvári bazilikából származó – csontvázat vizsgáltak meg, de III. Bélán kívül, akit magassága, testfelépítése és szarkofágja segítségével nagy biztossággal azonosítottak, csak egy olyat találtak, aki valamiféle rokonságban állt a királyi családdal, a többiek sem velük, sem egymással nem köthetők össze, valószínűleg más nemesi családok tagjait is oda temették.

A székesfehérvári Nagyboldogasszony Bazilikába, amit még I. István építtetett, az Árpád-ház több tagját temették el, de a török hódoltságtól fogva nem volt szerencsés az épület, feldúlták, felrobbantották, leégett, a a 19. századra már nyoma sem maradt. Az ásatások során egyedül III. Béla sírja került elő sértetlenül. 

A fenti linken végigböngészhető a kutatás teljes beszámolója, igaz angolul, de akit a részletesebb eredmények érdekelnek, annak érdemes végigpörgetni. A DNS meghatározás azt is jelenti, hogy elég biztos következtetéseket vonhatunk le a vizsgált személyek "eredetéről". Az Infostart cikke szerint a kutatók azt nyilatkozták: vizsgálataik alapján az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek