Hajós Alfréd a Báthory utcában

Desktop
Fotó: kép-tér blog
Fotó: kép-tér blog

Vasárnap, november 12-én volt 62 éve, hogy Magyarország legeslegelső olimpiai érmese elhunyt.  

Hajós Alfréd (eredetileg Guttmann Arnold) építészmérnök, gyorsúszó, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, újságíró, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az első magyar olimpiai bajnok. A sportsajtó által adományozott beceneve a „Magyar delfin”.

Az 1896. évi nyári olimpiai játékokon azaz az első újkori olimpián, Athénban a 13 fokos tengervízben megrendezett versenyen megnyerte mind a 100 m-es,  mind pedig az 1200 m-es gyorsúszószámot, ezzel ő szerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét (nem aranyérmét, hiszen akkor még ezüstérem járt a győzteseknek).

Miután a Műegyetemen oklevelet szerzett, Alpár Ignác irodájában, majd Lechner Ödönnel dolgozott. 1907-ben nyitott önálló irodát. Sikerrel vett részt pályázatokon. Kezdetben szecessziós, majd eklektikus, később konstruktív, modern stílusban alkotott.

Talán legismertebb épületei az Arany Bika szálló Debrecenben, Budapesten pedig a Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten. 

Az Alpár Ignác tervezte Báthory utca 5. szám alatt lakott, és az építészirodája is ebben az épületben volt. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek