Padlásséta a Néprajziban, Petőfi verskoncert a PIM-ben

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Országos Széchényi Könyvtár)

A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től e napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. Íme négy program a kerületből:

Verset olvasni menő, vers-koncertre járni pedig még menőbb! 1-99 éves korig ajánljuk mindenkinek pénteken 20 órától - olvashatjuk a PIM ajánlatában, mint írják:

Forradalmi reggae, gengszetrrap és bordal-dzsessz a „boldog pestiek”-nek és mindenkinek, aki ellátogat a PIM-be. Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista és komoly arcai a Bob és Bobék Orchestra - Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Gyarmati Gábor, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Miklós Melánia és Szarvas Dávid – tolmácsolásában. Garantáltan még napokig dúdolja a hallgatóság, hogy „befordultam a konyhára” és „ki gondolná, ki mondaná”. Hamisítatlan koncert-élmény, amitől kedvünk támad levenni a kötetet a polcról vagy meglátogatni a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalát.

 

Programok csütörtökön-pénteken és szombaton a Néprajzi Múzeumban

Csütörtökön a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került ezüst mentekötőt, a nyugat-dunántúli cigányvajdák vajdaláncként használt tárgyát ismerhetik meg az érdeklődők. Kemecsi Lajos főigazgató köszöntője után az ötvös remekmű kalandos történetét, a vajdaság intézményével kapcsolatos tudományos elképzeléseket és a tárgy múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét Szuhay Péter romakutató, gyűjteménykezelő muzeológus mutatja be - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel.

A híres Afrika-kutató, Torday Emil négyezer tárgyat tartalmazó gyűjtésének második legnagyobb gyűjteményével a Néprajzi Múzeum büszkélkedhet. A magyar kultúra napján, pénteken Földessy Edina muzeológus előadásában az érdeklődők Torday Emil zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, barátságairól és kutatási moráljáról hallhatnak, valamint olyan további aspektusokat ismerhetnek meg, amelyek a kiállításból nem olvashatók ki.

Szombaton a látogatók elől elzárt padlástéri raktárak és máskor nem látogatható terek látogathatod meg.  A fantasztikus tárgyak mellett a múzeumban folyó preventív műtárgyvédelemmel ismerkedhetsz Perger Katalin restaurátor vezetésével. A raktárak kis mérete és a műtárgyak miatt a férőhelyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok ingyenesek, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek